Ženy v politice

4. 9. 2021

Zítra to bude přesně 31 let, kdy zemřela Ludmila Jankovcová. Její jméno už mladším generacím mnoho neřekne, protože se o této úžasné a zajímavé ženě příliš nemluví. Zkusíme to tedy dnes alespoň trochu napravit právě na našem profilu.

Historicky první ministryně na našem území. Ano, Ludmila Jankovcová se v roce 1947 stala první ženou v československé vládě. Rodačka ze středočeské Kutné Hory byla nejprve ministryní průmyslu, potom výživy a nakonec místopředsedkyní vlády. Nejprve byla členkou sociální demokracie, ale většinu svého politického života prožila v řadách komunistické strany. Po celou éru První republiky neměl odvahu žádný z československých premiérů vzít do vlády ženu, ta odvaha přišla až po prvních poválečných demokratických volbách v roce 1946, kdy vládu sestavili komunisté.

Ludmila Jankovcová neměla jednoduchý osud. Společně s manželem se během nacistické okupace zapojila do odboje, její manžel byl za tuto vlasteneckou činnost nacisty popraven. V letech 1946 až 1963 byla poslankyní Národního shromáždění, řadu let pracovala v ÚV KSČ. V roce 1968 se připojila k reformnímu křídlu strany, za což byla z komunistické strany vyloučena a v roce 1977 podepsala Chartu 77. Zemřela v zapomnění ve věku 93 let v Plzni.

Komunistická strana Čech a Moravy pokračuje v odkazu ministryně Jankovcové i dnes. Ve čtyřech krajích vedou naše kandidátky do letošních voleb ženy. Hned v první prioritě našeho volebního programu prosazujeme stejnou mzdu za stejnou práci pro muže i ženy a nejen to. Současný systém ženy diskriminuje, to chceme změnit a změníme to! Stejně tak chceme zvýšit podíl žen ve veřejných funkcích. Například v počtu žen v parlamentu za mnoha státy významně zaostáváme – před námi jsou nejen státy s komunistickou vládou jako Kuba nebo Nikaragua, ale i mnoho zemí Evropské unie (Švédsko, Finsko, Španělsko, Belgie nebo i Polsko či Bulharsko). Více žen – poslankyň najdeme i v Turkmenistánu nebo v Uruguaji.

Ženy mají v našich životech nezastupitelnou roli. Chceme podpořit ochranu žen v mateřství a zvýšit jistoty všech maminek při péči o děti. Zavedeme bezúročné novomanželské půjčky a zvýšíme daňové úlevy pro rodiče dětí. Žena se musí cítit bezpečně na ulici, v zaměstnání i při péči o děti. Chceme zpřísnit postihy za všechny formy agrese právě proti dětem a ženám.

KSČM s číslem 18 nabízí komplexní program pro ženy všech generací. Dejte nám svoji důvěru, nezklameme Vás!

Autor: 
KSČM Kolín