Obyčejné slovo - mír

2. 9. 2021

Dnes si připomínáme výročí definitivního konce druhé světové války. Kapitulací Japonska dne 2. září 1945 skončil dosud nejhorší válečný konflikt lidské civilizace, během kterého padly desítky miliónů vojáků i civilistů. Mezi padlými byli i komunisté z různých států, včetně těch československých, kteří společně se členy dalších politických stran a nestraníky bojovali na všech frontách proti německým moci pánům a tím také za osvobození naší vlasti od německé okupace.  

Hrůzy války mohou demonstrovat už jen prosté statistiky: v Československu padlo za oběť okupace asi 370 000 obyvatel, přišli jsme tedy o více než 3,5% obyvatelstva. Sovětský svaz ztratil téměř 14% lidí, Polsko 16% nebo Jugoslávie téměř 7%. Nebyly to jen lidské ztráty ale také obrovské materiální škody. Tragédii války, která začala i skončila v Asii (Japonsko napadlo Čínu ještě před útokem na Polsko) ale demonstrují i osudy jednotlivců. Podívejme se na jeden z nich – komunistu Antonína Kalinu.

Příběh Antonína Kaliny byl donedávna téměř neznámý, podobně jako například příběh sira Nicholase Wintona. Možná není náhoda, že oba spojuje obětavost, hrdinství a osobní nasazení za záchranu jiných životů. Antonín Kalina se narodil v roce 1902 a od rané dospělosti byl komunistou. Vyučený obuvník pracoval v třebíčské obuvnické firmě Busi, ale zároveň za komunisty kandidoval opakovaně a úspěšně do městského zastupitelstva v Třebíči. Hned po začátku okupace naší země v roce 1939 byl Antonín Kalina jako politický vězeň – komunista uvězněn v koncentračním táboře Buchenwald. Ke konci války zde jako blokař (vězeň, určený jako správce vězeňského bloku) zachránil před popravou nejen část české politické elity, když řadu osobností ukryl před nacistickými dozorci, ale především zachránil kolem 1 000 židovských dětí před transportem smrti.

Po válce se Antonín Kalina vrátil domů, do Třebíče. Krátce spravoval podnik, ve kterém před válkou pracoval a poté odešel do Prahy na ministerstvo lehkého průmyslu, kde vedl jedno oddělení. Zemřel v Praze v roce 1990. Až po mnoha letech, v roce 2012, ocenil izraelský Památník Jad Vašem (památník obětí a hrdinů holokaustu) československého komunistu Kalinu titulem Spravedlivý mezi národy. Prezident Miloš Zeman mu udělil v roce 2014 medaili Za zásluhy in memoriam.

Komunisté jsou proti válce. KSČM odsuzuje všechny zbytečné válečné konflikty posledních let. Komunisté jako jediní chtějí prosadit původní myšlenku Václava Havla na zrušení všech válečných bloků a chtějí vystoupit z paktu NATO. Myslíme si, že naši vojáci se nemají plést do zbytečných zahraničních invazí a mají přispět spíše k dobré obranyschopnosti naší země. Chceme zachovat mír co nejdéle, protože jen v míru můžeme realizovat naše potřeby a žít svobodně naše životy.

Hlas pro KSČM je hlasem pro mír a svět bez válek!

Autor: 
KSČM Kolín