Sobota s lídrem

23. 8. 2020

Dva skanzeny jsme dnes navštívili spolu s předsedou Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, lídrem naší krajské kandidátky Ing. Zdeňkem Štefkem, a to i s částí jeho skvělé rodinky.

V Muzeu lidových staveb v Kouřimi jsme se připojili k tradiční oslavě dožínek, včetně dožínkového průvodu. Připomněli jsme si zvyky související s tímto významným obdobím, které jsou známé již z předkřesťanských dob v podobě, v jaké se konaly v 19. století. V rámci besedy s ukázkou jsme se dozvěděli i něco o stravování při letních pracích, podívali jsme se na přípravu chlebových uzlíků pečených v tradiční domácí peci a seznámili jsme se i s dalšími zvyky dožínkových slavností. Největší zájem měl ale malý Davídek Štefek o kozy a ovce, které zdatně pomáhal krmit.

Odpoledne jsme se pak ocitli uprostřed pohádek pana Zdeňka Trošky, a to v Přerovském skanzenu. Diktátu ve staré škole pod jeho vedením jsme sice pro obrovský zájem malých i velkých návštěvníků neměli šanci se zúčastnit, ale o to více jsme si užívali pohádkovou atmosféru. Zdeněk Troška si pro natáčení svých pohádek pravidelně prostředí skanzenů vybírá a tak i v Přerově nad Labem byl jako doma. Návštěvu Přerovského skanzenu jsme si všichni užili a o tom, že si dnešní den užíval i pan Troška, svědčily výbuchy smíchu, které byly chvílemi slyšet z otevřených oken školy.

 

Fotogalerie

Autor: 
Pavlína Hladíková