Vánoční výšlap Jelen - Včelín - Kolín

27. 12. 2019

Je pátek 27. prosince a my vyrážíme, stejně jako každým rokem, na vánoční pochod. Sraz máme v domečku našeho OV KSČM a pak už auty vyjíždíme na osadu Jelen se zastávkou v Konárovicích u hospody, odkud je krásný výhled do okolí (tedy byl by, kdyby nebylo pod mrakem a tak trochu mlhavo). Před námi se zdvihají kopce Kaňk, Kuklík a Sukov se štolami středověkých stříbrných dolů, a ty další kopce v dálce neznám. Mimochodem, kdesi jsem četla, že Konárovice jsou starší, jak samotné město Kolín.

Pak už frčíme směr Jelen, odkud se vydáváme pěšky lesem po zelené k osadě Včelín a pak dále do Kolína. Za Jelenem potkáváme mohutný památný dub s vyhořelou dutinou. Obvod kmene má 3,95 metru a vysoký je 23 metrů. Odhad jeho věku je pouze přibližný – zasazen byl někdy okolo roku 1600. Mimochodem, a to jsem také někde kdysi vyčetla, v dávných dobách prý byly duby zasvěcovány nejvlivnějším bohům – Řekové je zasvěcovali Diovi, staří Slované bohu hromu a blesku Perunovi, Germáni Thorovi a keltští druidové snad obětovali v dubových hájích.

Mnohem mladší než tento památný dub, je osada Včelín. Na starých mapách je v těchto místech na potoku značena kaskáda rybníků s mlýnem, ale my jsme cestou potkali rybník s vodníkem.

Náš letošní vánoční pochod jsme tradičně zakončili společným obědem, tentokrát v kolínské restauraci Zimní stadion. Trasa letos byla poměrně krátká, ale po vánočních svátcích nám všem přišla tahle zimní procházka vhod.

Fotogalerie

Autor: 
Pavlína Hladíková