Středočeský kraj ocenil dobrovolné knihovnice

5. 10. 2018

Ve středu 3. října proběhlo v rámci Týdne knihoven slavnostní vyhlášení sedmého ročníku soutěže Středočeský Kramerius 2018. V kladenské Středočeské vědecké knihovně titul získaly dobrovolné knihovnice z pěti regionů, na které je kraj rozdělen v rámci podpory regionálních funkcí knihoven.

„Předání ceny je příležitostí poděkovat nejen oceněným, ale i ostatním dobrovolným knihovnicím za jejich důležitou práci. Na ní totiž stojí společně s podporou obce úspěch malých knihoven. Je to alespoň symbolické gesto, kterým můžeme vyzdvihnout jejich mnohdy i řadu desetiletí trvající obětavou činnost,“ podpořil knihovnice předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek, který ceny spolu s Tomášem Procházkou, vedoucím oddělení kultury Středočeského kraje a Evou Recmanovou, zástupkyní ředitele Středočeské vědecké knihovny v Kladně, předával.

V letošním roce titul Středočeský Kramerius 2018 získaly Marie Vrbová z Ratměřic (region Benešov), Zuzana Brychtová Horecká společně s Barborou Černohorskou ze Statenic (region Kladno), Anna Holubová z Bohdanče u Zbraslavic (region Kutná Hora), Jana Kuncířová z Byšic (region Mladá Boleslav) a Dana Schovánková ze Bzové (region Příbram). Oceněné knihovnice obdržely za svou záslužnou práci, kterou ve svých obcích po celý rok odvádějí, diplom, finanční odměnu a samolepku s logem Středočeský Kramerius, kterou si budou moci vylepit ve své knihovně. Nominované na ocenění Středočeský Kramerius navrhuje Středočeská vědecká knihovna v Kladně a městské knihovny v Benešově, Kutné Hoře, Mladé Boleslavi a Příbrami. Schvaluje je Výbor pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch a následně také Rada Středočeského kraje.

Ve Středočeském kraji je do systému regionálních funkcí knihoven zapojeno více než 800 knihoven, z toho přes 700 je neprofesionálních, působí zejména v malých obcích. Středočeský kraj knihovny podporuje zejména výměnným knižním fondem a metodickou a školící pomocí, využívaný je i dotační titul na dovybavení a modernizaci knihoven. Knihovny již dávno neplní jen původní funkci půjčování knih, stávají se i kulturními, společenskými, komunitními a vzdělávacími centry. A právě i tyto role knihoven jsou hodnoceny i v rámci Středočeského Krameria.

O současnosti a budoucnosti knihoven byla také panelová diskuse, která udělení cen předcházela a které se účastnili nejen knihovníci a ředitelé knihoven, ale i zástupci samospráv a další odborníci. Finalizovala se tak série diskusí „Knihovna – věc veřejná“, které probíhaly ve všech krajích pod záštitou Ministerstva kultury, Asociace krajů, Spolku pro obnovu venkova i Svazu měst a obcí. „Největším tématem debaty bylo samozřejmě financování knihoven, jejich provozu i rozvoje, ale stranou nezůstaly též aktuální cíle a úkoly do budoucna i rostoucí požadavky na kvalifikaci pracovníků,“ shrnul debatu Štefek, který na diskusi zastupoval středočeskou samosprávu.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj