Kmochův ostrov se vrátil do třicetileté války

12. 8. 2018

Kmochův ostrov v Kolíně zažil po roce v sobotu 11. srpna opět historické slavnosti, tentokrát zaměřené na třicetiletou válku. „Historické slavnosti jsem zažil již s tématem Švejka a první světové války nebo s renesanční érou Rudolfa II., také program letošního již 6. ročníku byl tradičně bohatý, ať již v amfiteátru nebo v dalších prostorách ostrova,“ ocenil akci, kterou podpořil i Středočeský kraj, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Třicetiletá válka v letech 1618 – 1648 byla i dobou vévody Albrechta z Valdštejna, který na akci zavítal a také dobou mušketýrů, kteří zde nemohli také chybět. Návštěvníky lákalo i dobové tržiště, ukázky řemesel, výuka tanců, šerm, divadlo, hudba, kejklíři, katovna, dětské dílny, vojenské ležení s ukázkami zbraní nebo naučná stezka.

Hlavními organizátory akce je osvědčená Skupina historického šermu Páni z Kolína, dobovou hudbu představila i Lucrezia Borgia, kejkle Thomas Lupino, šerm skupina Stretax a Artus Bohemia, tance Mariane, právo útrpné kat Pawouk.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj