Na Rakovnicku se prezentovala skotská kultura

7. 7. 2018

V Kostelíku na Rakovnicku se po roce představovala opět skotská kultura. 6. a 7. července zde proběhl již 10. ročník festivalu Skotsko v Kostelíku 2018, prvním rokem ale dvoudenní.

„Na festival jsem zavítal poprvé, i když ho Středočeský kraj podpořil z dotačních titulů již několikrát, překvapil mě svěžestí, nadšením, atmosférou. Má prostě své genius loci,“ pochválil akci předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Na festivalu bylo možné ochutnat mimo rakovnických pochutin i skotské speciality, pivo, whisky, nakupovat skotské nebo i keltské oblečení, suvenýry. Ale hlavní byla samozřejmě skotská hudba.

V pátek obecenstvo aplaudovalo kapelám Rí Ra, Isara, Happy To Meet nebo Vintage Wine, v sobotu zahrály a zatancovaly Hradní Duo, Caledonian Club a Irish Dew, Dick O´ Brass, Adress to Haggis, The Rebel Pipers, Lua, Nessie, Bohemian Pipe Band, Chip & Co, Claymore, Curlies a Cheers.

V programu nechyběl ani slavnostní nástup a tradiční skotské horské hry, kde se soutěží ve speciálních disciplínách jako je vrh břemenem, hod balíku slámy přes laťku nebo hod kládou do dálky. U Highland Games vystoupily taktéž dudácké skupiny Bohemian Pipe Band a The Rebel Pipers, mnozí využili i taneční výuku klubů Caledonian club a Nessie.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj