100 let republiky si připomínají i v Poděbradech

29. 6. 2018

28. června byla v Polabském muzeu v Poděbradech zahájena výstava "První republika - 100 let samostatného státu".  "Výstava je součástí cyklu akcí ve Středočeském kraji ke 100 letům naší republiky a má samozřejmě svá regionální specifika. Jsou zde repzentovány nejen úspěchy první republiky, ale také stinné stránky, jako třeba dopady hospodářské krize na Poděbrady," uvedl akci předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Výstava seznamuje návštěvníky s okolnostmi vzniku samostatného československého státu v roce 1918 a životem v období první republiky do roku 1938, připomíná samozřejmě i prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka i jeho nástupce Edvarda Beneše. Prezentuje širokou kolekci předmětů ze sbírek Polabského muzea tematicky se dotýkajících I. světové války, legionářů, předmětů každodenní potřeby, dobového oblečení i nábytku.

Je doplněna i přehlídkou fotografií zaměřených na architektonicky zajímavé stavby Poděbrad. Vernisáž obohatili i nadšenci v dobových uniformách a hudební vstup zajistili žáci Základní umělecké školy v Poděbradech. Výstava bude otevřená až do 15. ledna 2019.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj