Výlet naučnou stezkou

2. 6. 2018

Na výlet, které pravidelně pořádá OV KSČM Kolín, jsme si dnes vyšli naučnou stezkou v okolí Kutné Hory. Jižní okruh Stříbrné stezky seznamuje nejen s pozůstatky po středověkém dolování. Cestou údolím řeky Vrchlice lze ve skalách spatřit několik štol, které souvisí s rozvojem hutnictví ve 2. polovině 16. století. Štoly nejsou přístupné a většinou jsou zazděné. Cestou údolím Bylanky jsme viděli několik struskových hald, dokumentující období středověkého hutnictví. Trasa vedla mimo jiné kolem pozůstatků tří mlýnů a podívali jsme se i na jednu z nejvýznamnějších archeologických lokalit u obce Bylany. Tady naši neolitičtí předci žili již v období 5.500 – 4.000 let před naším letopočtem. Jedna ze zastávek byla také u kostela Nejsvětější trojice, který se v současnosti opravuje a stojí zde již od 15. století. V době vlády Václava IV. stávala kolem něho havířská osada, nyní je kostel obklopen lesem. Pověst říká, že do jeho základů byly uloženy velké kusy stříbra a že byla vybudována tajná chodba vedoucí z kostela do jednoho ze tří mlýnů v údolí Vrchlice, které jsme cestou také potkali. Výlet jsme zakončili v restauraci Pašinka na Kaňku. Pěkný výlet, fajn počasí, super den.

Autor:
Pavlína Hladíková