Na Štorcha a mamuty

30. 5. 2018

V Muzeu Podbezdězí, pobočce Muzea Mladoboleslavska byla 29. května zahájena vernisáží výstava „Eduard Štorch.“ Výstava představuje život nejenom tohoto českého pedagoga, spisovatele a archeologa, ale věnuje se i poznatkům a archeologickým nálezům z doby hrdinů jeho knih. „Každý známe jistě Štorchovy knihy Lovci mamutů nebo Osada havranů, tady máme ale jeho knihy vyjmenované všechny. V expozici jsou navíc i skutečné kousky mamuta a pro mě bylo největší překvapení, že se mamuti vlastně zřejmě ani nelovili do vykopaných jam...“, sdělil předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek v reakci na úvodní slova a prezentované originály mamutích kostí a chlupů mamutí srsti z daleké Sibiře, kde byly vydolovány ze zmrzlé půdy.

Hrdinové E. Štorcha, který se narodil před 140 lety a zemřel v roce 1956, pocházejí z doby kamenné a doby bronzové a i na jejich osudy jsou zaměřeny soutěže a doprovodný program pro návštěvníky. O jeho životě ostatně vypráví i kniha, kterou je možné zakoupit na pokladně muzea.

Muzeum v Bělé pod Bezdězm se zaměřuje stálou expozicí na historické, kulturní a přírodní zajímavosti regionu. V krátkodobých výstavách však nabízí i jiná zajímavá témata – aktuálně třeba výstavu historických motocyklů Jawa

ze sbírky Pavla Dlaska a soukromých sběratelů. K vidění je například legendární Jawa 250 pérák, ČZ 150 c, motokrosové speciály či unikátní kapotovaná Jawa 50 mustang určená  pro vývoz do Anglie.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj