Polabský venkov před 50 lety

10. 5. 2018

V Polabském národopisném muzeu v Přerově nad Labem překvapí návštěvníky od 10. května netradiční výstava. Ve velkém sále v bednárně se ocitnou v kuchyni, ložnici či obývacím pokoji rodiny před 50 lety a seznámí se s tehdejšími předměty osobní potřeby.

„Výstava Polabský venkov před 50 lety je vzhledem k hlavnímu zaměření skanzenu trochu netradiční, ale je rozhodně obsáhlá a zajímavá. Vždyť i časy našich rodičů jsou již historií, která sem bezpochyby také patří. Navíc skanzen si akcí připomíná i období svého otevření,“ ohodnotil akci předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Letošní sezónní výstava z muzejních sbírek je pokračováním loňské výstavy k 50. výročí otevření skanzenu, nazvané „To jsme měli a vyhodili." V rámci příprav se podařilo nashromáždit rozsáhlý soubor těch nejobyčejnějších věcí denní potřeby z domácností na vesnicích a malých městech v tehdejším Československu. Na výstavě je možné shlédnout nejstarší kuchyňský robot, stroj na víčkování konzerv, první televizi, staré magnetofony, fotoaparáty a další techniku, doma vyrobenou automatickou pračku, spartakiádní cvičební úbory a nářadí, ukázky kuchyňského nádobí, dětského oblečení, hraček a knížek, domácích ručních výrobků včetně vyšívaných nebo šitých kousků oblečení. Na výstavě je možné i zkusit šít na starém šicím stroji, plést na pletacím stroji, sekat trávu ruční švédskou sekačkou, čistit koberec kartáčem Chiron, pohrát si s dobovými hračkami.

Výstava potrvá do konce října.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj