Hrnčířské trhy opět zaplnily Beroun

7. 5. 2018

Proslavené hrnčířské trhy proměnily o víkendu město Beroun v rušnou turistickou destinaci. Akce, která se koná pravidelně na jaře a na podzim, se zúčastnil i předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek: „Berounští hrnčíři patřili k uznávaným řemeslníkům již ve středověku, kdy byla jejich červeně zbarvená keramika jedinečná. Trhy jsou obrovskou přehlídkou nejen této keramiky, ale i vlastně všech možných řemesel, do atmosféry se navíc zapojuje v expozici Geoparku Barrandien i naše Muzeum Českého krasu.“

Berounskou keramiku zdobenou bílými přírodními motivy si oblíbil i císař Rudolf II nebo Vilém z Rožmberka, pilo se z ní i při korunovaci krále Matyáše v roce 1611. Tato keramika se v 16. a 17. století nevyráběla nikde jinde než právě v Berouně.

Na trzích najdou návštěvníci nejenom repliky zmíněné berounské keramiky, ale širokou nabídku keramiky různých technik od hrnčířů z celé republiky i zahraničí. K zakoupení ale byly i výrobky ze skla, korálky, šperky, skleněné interiérové doplňky, umělecky kované předměty v kombinaci se dřevem, keramikou a sklem. Cínové nádobí, smalt, loutky, plastiky, hračky, zahradní masivní nábytek i rustikální nábytek, soustružené nádobí, ručně dlabané nádobí, formy na perník, bednářské výrobky, luky, výrobky z textilu a kůže, koberce, klobouky, tašky i kabelky. Kožená galanterie, kabelky, koše pletené z proutí, a mnoho dalších výrobků také z lýka a šustí. Výrobky z papíru a krásné ruční balící papíry. Kosmetika, mýdla nejrůznějších vůní, léčivé oleje a soli, také včelí produkty a mnoho dalšího.
Součástí akce byly také ochutnávky staročeských specialit, piva i českých a moravských vín. A nechyběla ani hudební vystoupení, v rámci kterých vystoupila Berouňačka, Třehusk, Špalíček, Mateník, Zlatka Bartošková, Frajéři z Galérky, Jessika May, The Dalton Rose.

Letošní již XVI. hrnčířské a řemeslné trhy se konaly ve znamení řemesla „umělecká mozaika“, v Muzeu berounské keramiky byla zahájena i výstava akademické malíčky Šárky Hejnové.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj