V Tuchlovicích žije folklorní festival již 25 let

6. 5. 2018

Od pátku 4. do neděle 6. května ožily Tuchlovice a další blízké obce již 25. ročníkem Středočeského folklorního festivalu. Přehlídka nejen středočeských, ale i dalších folklorních souborů byla obohacena i tuchlovickou poutí.

„Nádherná tradice vznikla v roce 1993, obrovskou zásluhu na ní má zakladatel Bohouš Chochola, soubor Čtyřlístek a tehdejší starosta obce Karel Burda, dnes štafetu převzala Terezka Mlynaříková a další. Jsem moc rád, že Středočeský kraj tuto akci, podobně jako starostové Tuchlovic, Nového Strašecího a dalších obcí, podporuje,“ ocenil festival předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Pátek patřil vystoupení souborů v kulturním centru v Novém Strašecí, pásmo „Vítejte u nás“ shlédl i radní pro oblast kultury a památkové péče Karel Horčička. Soubor Haná z Velké Bystřice dále oživil tuchlovický Kostel sv. Havla.

Hlavní pořad probíhal o víkendu v amfiteátru, kde se vystřídal v sobotu Čtyřlístek, Dyleň, Jarošovci, Jarošáček, Haná a Rosénka. V neděli v programu „Tancuj s námi, Floriánku“ zase Bejvávalo, Borůvky, Dyleň, Haná, MŠ Tuchlovice a Notičky.

Návštěvníci využili i školu tanců, pouťovou tancovačku, večerní nokturno nebo shlédli pohádku Víti Marčíka.

Významné výročí festivalu bylo i ve znamení významných hostů – v sobotní večer Spirituál kvintet, v neděli VUS Ondráš.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj